Google Analytics 4: de nieuwe era van webanalyse is aangebroken

Google Analytics 4 (GA4)

Op het moment van het schrijven van dit blog: nog slechts 3 dagen te gaan voordat Google Analytics 4 (GA4) wordt gelanceerd, staan marketeers en bedrijven wereldwijd op het punt om een nieuwe fase in te gaan op het gebied van webanalyse. GA4 belooft nieuwe mogelijkheden, verbeterde inzichten en geavanceerde trackingmogelijkheden, die een diepgaander begrip van gebruikersgedrag en marketingeffectiviteit zullen bieden. In deze blogpost zullen we enkele belangrijke aspecten van GA4 bespreken en waarom het belangrijk is om je voor te bereiden op deze overgang.

Google Analytics 4 is de nieuwste versie van het populaire webanalyseplatform van Google. Het is ontworpen als een verbeterde en geavanceerdere versie van de huidige Universal Analytics (UA). GA4 maakt gebruik van een nieuwe meettechnologie genaamd “App + Web”, waarmee zowel web- als app-gegevens kunnen worden geconsolideerd en geanalyseerd in één property.

 

Belangrijke kenmerken

GA4 biedt diverse verbeteringen ten opzichte van UA:

  • Verbeterde cross-platform tracking: GA4 biedt een holistisch beeld van gebruikersgedrag op zowel websites als apps, waardoor marketeers een beter inzicht krijgen in de customer journey.
  • Gebeurtenisgerichte gegevensverzameling: In GA4 ligt de focus op het meten van gebeurtenissen in plaats van paginaweergaven. Dit stelt marketeers in staat om specifieke acties van gebruikers te volgen en te analyseren.
  • Diepere integratie met Google Ads: Met GA4 kunnen marketeers gedetailleerdere conversiegegevens vanuit Google Ads analyseren, waardoor de advertentieattributie en ROI-analyse worden verbeterd.
  • Geavanceerde analyses en AI-mogelijkheden: GA4 maakt gebruik van machine learning-technieken om geautomatiseerde inzichten en voorspellingen te genereren, waardoor marketeers sneller relevante gegevens kunnen verkrijgen.
gast-interview-op-podcast
JASPERAI

Voorbereiding

Om de overgang naar GA4 soepel te laten verlopen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen:

  • Upgrade je property: Maak een nieuwe GA4-property aan en implementeer de vereiste trackingcodes op je website en in je app.
  • Begrijp de rapportagemogelijkheden: Verken de nieuwe rapporten en meetfuncties van GA4 om vertrouwd te raken met de verbeterde analyseopties.
  • Zorg voor gegevenscontinuïteit: Hoewel GA4 niet retroactief gegevens van UA overdraagt, kun je beide trackingcodes parallel uitvoeren om historische gegevens te behouden terwijl je GA4-gegevens verzamelt.

Overgangsperiode

Overgangsperiode en ondersteuning: Google heeft aangekondigd dat UA niet op korte termijn wordt stopgezet. Er zal een overgangsperiode zijn waarin marketeers beide versies naast elkaar kunnen gebruiken. Het is echter raadzaam om te beginnen met het verkennen van GA4 en het plannen van de volledige migratie, omdat toekomstige updates en nieuwe functies waarschijnlijk alleen beschikbaar zullen zijn in GA4.

Met de naderende lancering van Google Analytics 4 wordt het tijdperk van geavanceerde webanalyse en diepgaande inzichten ingeluid. Het is essentieel voor marketeers en bedrijven om zich voor te bereiden op de overgang naar GA4 om te profiteren van de verbeterde trackingmogelijkheden en de nieuwe functionaliteiten die het biedt. Door de tijd te nemen om GA4 te verkennen, de juiste voorbereidingen te treffen en historische gegevens te behouden, kunnen marketeers een concurrentievoordeel behalen en beter begrijpen hoe ze hun online aanwezigheid kunnen optimaliseren.

Nog meer toffe en inspirerende blogs

De Ultieme Gids voor Effectief Website Planning

De Ultieme Gids voor Effectief Website Planning

Geen Stap Vergeten met Onze Website Planner Of je nu een doorgewinterde ondernemer bent of net begint met het bouwen van je online aanwezigheid, een goed doordachte website is essentieel voor succes in het digitale tijdperk. Het proces van het creëren van een website...

Het belang van een veilige WordPress website

Het belang van een veilige WordPress website

In het huidige tijdperk van digitalisering is je online aanwezigheid van onschatbare waarde. Als eigenaar van een WordPress-website geniet je van het gemak en de kracht van een van 's werelds meest populaire content management systemen. Maar te midden van al die...

Continu Werken aan SEO

Continu Werken aan SEO

In het digitale tijdperk waarin we leven, is een sterke online aanwezigheid voor bedrijven en individuen van onschatbare waarde geworden. Het hebben van een goed ontworpen website is niet alleen een visitekaartje voor je merk, maar ook een krachtig instrument om je...